Hvorfor spiser nobelpristageren ikke morgenmad længere? Tidsbegrænset spisning - Døgnrytme & vores indbyggede ur

Som opfølgning på de tidligere indlæg om den gyldne kombination til et langt rigt liv - Sund mad & Motion - Her kommer et indlæg, der måske kan overraske dig...

Uppdaterad på
Varför äter inte Nobelpristagaren frukost längre? Time Restricted Eating  - Circadian Rythm & vår inbyggda klocka

Som opfølgning på de tidligere indlæg om den gyldne kombination til et langt rigt liv - Sund mad & Motion - Her kommer et indlæg, der måske kan overraske dig lidt? Nemlig vigtigheden af ​​HVORNÅR på dagen vi spiser. Mere og mere forskning peger på, at der er store sundhedsmæssige fordele ved et fødeindtag, der er koncentreret i kortere tid i den lyse del af dagen, end det er normalt i vestlige madkulturer. Ved at spise i et lidt kortere spisevindue end normalt, altså 8-12 timer i løbet af dagen i stedet for hvad mange normalt gør med op til 15 timers spisevinduer, kan der opnås store sundhedsmæssige fordele. Uden at ændre på dit kalorieindtag kan du opnå store metaboliske fordele, hurtigere restitution og velvære for kroppens indre organer sammen med bedre hormonniveauer, mere muskler, mindre fedt. Dyreforsøg viser også en klart længere levetid.

De tre amerikanske videnskabsmænd Hall, Rosbash & Young modtog 2017 Nobelprisen i fysiologi og medicin for forskningen i døgnrytmen, vores indre ur, som alle levende væsener på vores jord og endda planter har indbygget. Professor Michael Rosbash svarer på et spørgsmål om, hvordan han selv spiser. ”Jeg spiser efter 16/8-modellen og springer morgenmaden over og koncentrerer mit madindtag om frokost og aftensmad, alt sammen inden for 8 timer, hvilket giver kroppen 16 timers hvile. Det er naturligt for os at spise og faste i cyklusser. Vores forfædre snackede ikke hele tiden. Vores indre ure er meget robuste, og de fortæller os, hvornår det er tid til at spise og sove, for eksempel kroppens rensesystem, leveren har brug for tid til at hvile, siger Rosbash". Du vil tage på i vægt, hvis du ikke er klar over, hvornår på dagen du spiser. Hvornår du spiser er nok lige så vigtigt som mængden af ​​kalorier, du spiser, siger Rosbashs nobelpriskollega Michael Young.

Jeg lyttede selv til podcasten (link nedenfor) sidste efterår og derefter begyndte jeg at øve 16/8 ligesom professor Rosbash, værre indflydelse kan man have tror jeg. Jeg har gjort det på hverdage siden 3 måneder og oplever en god generel effekt med god energi til træning, en stærk følelse og sundhed. Det lyder måske lidt opofrende. Det er det ikke. Jeg spiser kun morgenmad på hverdage inden jeg cykler på arbejde, for at spare lidt tid. Det handler derfor ikke om at spise mindre eller restriktivt, men kun i lidt kortere tid af dagen. Detaljerede undersøgelser (lyt til podcasten nedenfor) viser, at det er væsentligt nemmere at opretholde energibalance, vægt og bedre organsundhed med Time Restricted Eating.

Link til podcast om emnet fra Found my Fitness med Dr. Rhonda Patrick, der taler med Dr. Satchin Panda, som leder forskerteamet ved SALK Institute om tidsbegrænset spisning og døgnrytme. https://itunes.apple.com/se/podcast/dr-satchin-panda-on-practical-implementation-time-restricted/id818198322?i=1000394201738&mt=2

Yotube-interview med dem Dr. Ronda Patrick & Dr. Satchin Panda om tidsbegrænset fodring og dens virkninger på fedme, muskelmasse og hjertesundhed

https://www.youtube.com/watch?v=-R-eqJDQ2nU

Publicerad på Uppdaterad på

4 kommentarer

Hej Jonas,
Jag har precis köpt en omgång cellexir efter tre månaders odräglig utbrändhetssymptom i kroppen med yrsel och trötthet, och därtill provsvar som visat perfekta värden.
Det ska bli spännande att se vad som händer. Men först några frågor:
Jag har börjat med 16:8 och startar dagen med kaffe innan jag löper. Kan jag ta cellexir på tom mage? Eller när på dygnet rekommenderar du att de intas?
Sedan det här med fasta: en grön smoothie på grönkål, lingon, chlorella och Maca pulver – bryter den fastan?
Och har du sett What The health på Netflix? Borde man bli vegan?
Sista frågan:
Varför har cellexir inte synts mer i media?
Jag googlar men hittar inte mycket.
Tack för en intressant läsning.

Nina

Nina

Hej Henrik! Jag dricker kaffe (svart) och även te ibland. Som du skriver råder lite delade meningar om ev påverkan på periodisk fasta men jag gillar kaffe och dess många positiva effekter så kör vidare med det:-)

Jonas Bohr

Hej Henrik! Jag dricker kaffe på morgonen (utan socker och mjölk). Som du skriver råder delade meningar om kaffe / te och inverkan på periodisk fasta men jag tycker det är gott, mår bra av det och gillar kaffets alla positiva egenskaper så jag fortsätter:-)

Mvh Jonas Bohr

Jonas Bohr

Hur gör du med kaffe på morgonen? Verkar råda lite delade meningar om kaffets inverkan.

Henrik

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.