En sårbar kvinde

Overgangsalderen omtales nogle gange som en sårbar tid i livet. For mange kvinder sker der meget på samme tid i årene 45-60. Læs Åsa Melins blogindlæg om overgangsalderen.

Uppdaterad på
En sårbar kvinna

Overgangsalderen omtales nogle gange som en sårbar tid i livet. For mange kvinder sker der meget på samme tid i årene 45-60. Det kan være en række forskellige forhold, der har med familie, pårørende, arbejde og andre praktiske ting at gøre. Det er også en tid, hvor du måske begynder at tænke over, hvordan du lever dit liv, hvad der er meningsfuldt og tager og giver energi. Mange føler, at deres tolerance over for stress falder. For mig var det så tydeligt, at jeg også begyndte at mærke, at kroppen ændrede sig, når hormonerne begyndte at svigte. Mere smerter, længere tid med træningssmerter og så tog jeg på i vægt.

Jeg har altid været aktiv og især godt kunne lide at løbe. At komme ud i skoven og trække frisk luft, få pulsen op og mærke blodet flyde har altid givet mig energi. Men en modstand begyndte at snige sig ind, en mangel på udholdenhed, der var både fysisk og mental. Dels var det forbundet med dårligere søvn, men også en generel følelse af tyngde.

Den bedste ting at gøre i den første fase af overgangsalderen er at sætte farten ned. Pas på stressen, se hvor du jagter dig selv, hvad der gnider dig mest. Se med ædru øjne på forskellige dele af livet, arbejde, familie, motion, ernæring, hvor god en pige skal man være på forskellige niveauer og skal man være der for alt og alle hele tiden? Tænk over give og tage, og hvordan du gerne vil have det. Måske kommer du frem til, at det er recovery, der mangler? Sådan var det for mig. Men der var også en ting mere, som mange kvinder desværre genkender, når vægten går op, spiser man mindre, eller laver prioriteringer, der ikke altid er de bedste. En vigtig nøgle er at prioritere ægte, næringstæt mad på faste tidspunkter.

Da jeg begyndte at sætte farten ned, se på, hvad jeg egentlig brugte tid på, og fjernede andres påtagne forventninger, begyndte der også at komme et lidt mere realistisk syn på resultaterne af træningen. Så i stedet for at have en ugeplan, der stressede mig, da jeg fejlede, besluttede jeg, at jeg ville komme udenfor et stykke tid hver morgen, uanset vejret og andre forpligtelser. Et eller andet sted her omkring kom Cellexir også ind i min daglige rutine. Svært at evaluere i starten, med derefter en tydelig stigning i det generelle energiniveau og frem for alt mindre smerter, tyngde og hurtigere restitution.

Morgenrutinen og Cellexir har nu været med i mere end 3 år. Nogle morgener er det hårdt, men det er en positiv afhængighed, som regel en stærk længsel efter den morgen, der også er blevet mere varieret. Nogle gange holder jeg et højt tempo, nogle dage er det en kort tur, andre en lang, nogle gange i skoven med et meditationsstop, nogle gange intervaller på bakken, det er altid dagsformen, der afgør. Og det mest interessante er, at jeg faktisk er i bedre fysisk og mental form, end jeg har været i mange år.

Du får mere viden og råd fra mig og mine gæster i Klimakteriepodden, som findes i alle podcast-apps med mere end 200 afsnit, du vil med garanti kunne finde både viden og inspiration. Velkommen til at lytte!

Menopause-podcasten er en podcast, der henvender sig til kvinder 40+ for at sprede viden og videnskabelige fakta om overgangsalderen og kvinders sundhed. Podcasten drives af Åsa Melin, som står for indhold og afvikling af interviewene. Menopause-podcasten har 16.000 lyttere om ugen og i alt over 2.000.000 downloads.

Publicerad på Uppdaterad på

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.