Curcumin er en af ingredienserne i Cellexir One . Det er en gulfarvet polyphenol, der tilhører ingefærplanten og er blevet brugt langt tilbage i historien til at behandle forskellige typer af kroniske sygdomme. I løbet af de sidste 20 år er der forsket meget på Curcumin, hvor der i dag er over 7000 registrerede studier udført på molekylært niveau, hvoraf over 100 er kliniske studier til behandling af kroniske sygdomme. Meget af den seneste forskning har fokuseret på curcumins effekt som et kræftmiddel mod flere af de mest almindelige kræftformer. [1].
Hovedsageligt kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber
Det interessante, når man gennemgår forskningen er, at størstedelen af undersøgelserne viser, at curcumin har en positiv effekt på kroniske sygdomme som kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdomme, neurologiske sygdomme, IBS og lungesygdomme – både i undersøgelser lavet på dyr og på mennesker [2, 8]. Det er frem for alt dets antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber, der har en positiv effekt, både i forebyggende øjemed og som behandling mod kroniske sygdomme [2].
Hæmmer glukoseoptagelsen i cellerne
For os trænende og konkurrerende individer er der interessant forskning at studere. Curcumin har blandt andet vist sig at hæmme glukoseoptagelsen ved at bremse de transportører, der flytter glukose ind i arbejdende celler. Curcumin hæmmer blandt andet vores vigtigste glukosetransportører, som sikrer, at vores vigtigste celler får den glukose, de har brug for, blandt andet gennem nedsat optagelse i tarmmembranen. [3].
Men spørgsmålet er så, om det er negativt, hvis vi skal blive ved og løbe, cykle eller svømme – cellerne har brug for glukose for at fungere? Det er rigtigt, at der er en kortvarig nedsat glukoseoptagelse op til 60 min efter indtagelse [1, 9], men der er en anden mere langsigtet positiv effekt i forhold til restitution fra træning.
Yderligere forskning har vist, at den hæmmede glukoseoptagelse, der finder sted gennem langsomme glukosetransportører, fører til en øget mængde af ROS (Reactive Oxygen Species) – altså det, der skaber oxidativt stress på vores celler. ROS er gavnligt, da det til dels er involveret i og signalerer den tilpasning, vores kroppe foretager, når vi træner. [4]. Kort sagt kan man sige, at curcumin ser ud til at have en positiv effekt for, at kroppen tilpasser sig efter et hårdt træningspas.
Det er dog vigtigt at pointere, at i de tilfælde, hvor atleten ønsker, at restitution skal prioriteres, ønsker man at reducere mængden af ROS, hvilket eksempelvis kan gøres ved at tage antioxidanter. [5].
Curcumin mod betændelse
På trods af interessante resultater om, hvordan Curcumin påvirker glukoseoptagelse og træningstilpasning, er det mest undersøgte område nok dets antiinflammatoriske egenskaber. Både som forebyggelse og behandling har curcumin vist positive effekter ved akutte og kroniske betændelsestilstande. [6].
Curcumin har vist sig at hjælpe med sygdomme og tilstande som metabolisk syndrom, slidgigt, angst og høje blodlipider. Det, der måske er mest interessant for læsere af denne artikel, er, at curcumin har vist sig at give positive effekter selv hos dem, der ikke lider af sygdom, såsom reduceret træningsinduceret inflammation og smerter hos udøvende og motionerende individer. [7].
En interessant kuriosum om emnet "anti-aldring" er, at curcumin viste sig at forlænge levetiden med 75 % hos bananfluer med Alzheimers i en undersøgelse ved Linköpings Universitet [8].
Biotilgængelighed
Værd at nævne er, at curcumin har en dårlig biotilgængelighed i kroppen, som kan forbedres væsentligt, hvis den tages sammen med bioperin som er det brændende stof i sort peber, som har vist sig at øge biotilgængeligheden med hele 2000%. [7]. Det er en af grundene til, at bioperin er en af ingredienserne i Cellexir.
Bemærk: De undersøgelser, der henvises til i dette resumé, omfatter både dyre- og menneskeundersøgelser.
Skrevet af Simon Häger, ambassadør for Cellexir.
______________________________________________________________________
Kilder
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006061/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26007179
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24060216
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231714000512
[5] https://www.presteramera.com/gurkmeja-ger-forsamrat-kolhydratupptag/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16387899
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29065496
[8] http://www.greenmedinfo.com/substance/curcumin
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006061/figure/F4/