Coenzym Q10 - En nøglespiller for cellerne og kroppens energiproduktion

Denne gang gennemgår vi, hvad forskningen siger om et meget interessant stof i Cellexir, nemlig coenzym Q10 (coQ10), eller ubiquinon, som det også kaldes. Det, jeg finder spændende, er dens...

Uppdaterad på
CoenzymQ10 - En nyckelspelare för cellerna och kroppens energiproduktion

Denne gang gennemgår vi, hvad forskningen siger om et meget interessant stof i Cellexir One , nemlig coenzym Q10 (coQ10), eller ubiquinon, som det også kaldes. Det, jeg finder spændende, er dens tilstedeværelse i alle vores celler, dens centrale rolle i cellens energigenerering, og at tilskud har vist sig at føre til øget ydeevne under træning. Der er også flere indikationer på sundhedsfremmende egenskaber for kroniske sygdomme. Nedenfor kommer vi ind på nogle af disse, coQ10's effekt på træning og hvilke interessante teorier der mangler at blive undersøgt.

Sammenfattende, for dem af jer, der ikke har tid til at læse detaljerne, har CoQ10:

  • En central rolle i cellernes energiproduktion og produceres naturligt i kroppen
  • Vist at øge præstationen hos trænede og utrænede individer, begge med forlænget tid til maksimal udmattelse øget iltoptagelse
  • Vist at reducere symptomer hos patienter med kronisk hjertesvigt og førte til øget træningstid hos disse patienter.
  • Indflydelse til at sænke forhøjet blodtryk
  • Anti-inflammatoriske egenskaber, da det er en kraftig antioxidant



Baggrund

CoQ10 er et coenzym, ligesom for eksempel B-vitaminer, men adskiller sig fra disse som fedtopløseligt, hvilket betyder, at adgang til fedt skal optages af cellerne (1). Stoffet findes i vores mitokondrier i alle kroppens celler og deltager i cellulær respiration, dvs. det hjælper celler med at producere energi (2). På grund af dets effekt på cellens energiforsyning findes coQ10 i højeste koncentration i de organer, der forbruger meget energi, såsom muskler, hjerte og hjerne (3). National Cancer Institute (2) giver en god oversigt over dets funktion i kroppen på sin hjemmeside:


Coenzym Q10 bruges af kroppens celler i en proces kendt forskelligt som aerob respiration, aerob metabolisme, oxidativ metabolisme eller celle respiration. Gennem denne proces producerer mitokondrier energi til cellevækst og vedligeholdelse. (2).



Tilstedeværelse

CoQ10 findes naturligt i kød, fisk, grøntsager og fuldkornsprodukter, men i så lave koncentrationer, at de ikke kan hæve kroppens eget normale niveau væsentligt (1). Et naturligt tilskud gennem mad på 3-5 mg anses for rimeligt at opretholde sunde niveauer i kroppen. Dette kan sammenlignes med kosttilskud af coQ10 som ofte indeholder 100-300 mg. Gennem kosttilskud har det vist sig at kunne hæve de naturligt forekommende niveauer i kroppens celler. (3).

CoQ10 optages bedre af kroppen, hvis det tages sammen med fedtsyrer, da det binder sig til LDL-fedtstofferne. Mangler kan opstå på grund af lavt naturligt indtag, mangel på vitamin B6 som er en cofaktor for coQ10 biosyntese, eller på grund af medicinske årsager (f.eks. Parkinsons eller visse former for kræft), som reducerer syntesen af ​​coQ10. (3).


Virkninger på kroppen

CoQ10 har i mange år været brugt som kosttilskud (men ikke som lægemiddel) for dets sundhedsfremmende effekter hos patienter med hjertesvigt, Parkinsons sygdom, muskelsvind, kræft og diabetes. (1).

Mangel på coQ10 har blandt andet vist sig i studier på atleter at føre til øget metabolisk stress og øget dannelse af frie radikaler. CoQ10 har således vist positive antioxidanteffekter både for patienter med kroniske sygdomme samt for raske personer med mangel på stoffet. (4).

Værd at bemærke er, at den amerikanske FDA ikke har godkendt coQ10 som et direkte lægemiddel, men kun som et kosttilskud (2).


Styrker immunforsvaret

CoQ10 har i dyreforsøg vist sig at stimulere vores immunsystem og forbedre vores modstandsdygtighed over for infektioner. Yderligere dyreforsøg har vist adskillige immunforstærkende egenskaber såsom øget produktion af blodceller (2), men der er behov for mere menneskelig forskning for at forstå dets immunologiske virkninger.


Hjertefunktion

CoQ10's effekt på hjertefunktionen er nok den mest undersøgte, især dens effekt på hjerte-kar-sygdomme.

Niveauer af coQ10 er blevet bekræftet at være lavere hos patienter med hjertefejl (1). I et randomiseret dobbeltblindt studie offentliggjort i 2019 blev effekten af ​​coQ10 på patienter med kronisk hjertesvigt undersøgt, hvor en gruppe modtog 300 mg coQ10 om dagen ud over traditionel behandling. Undersøgelsen viste, at efter to år havde den coQ10-supplementerede gruppe signifikant færre dødsfald, alvorlige hjerterelaterede hændelser, hospitalsophold og mildere symptomer. (5).

En anden randomiseret, dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse med 35 patienter med kronisk hjertesvigt gav også positive resultater. Over en periode på tre måneder havde gruppen, der modtog coQ10, betydelige forbedringer i symptomklassificering og også en positiv tendens i øget træningstid. (6).


Over 3 måneder var der hos CoQ10-patienterne, men ikke hos placebopatienterne, signifikante forbedringer i symptomklassen og en tendens til forbedringer i træningstid. (6).



Højt blodtryk

Relateret til de kardiovaskulære undersøgelser er dets effekt på blodtrykket. I en meta-analyse blev der fundet otte studier, der undersøgte coQ10's effekt på blodtrykket, hvor reduktionen i systolisk blodtryk i gennemsnit var 16 mmHg og i diastolisk 10 mmHg. Forskernes konklusion var, at coQ10 kan være et alternativ til traditionelle blodtrykssænkende lægemidler. (6).


Betændelse

CoQ10 har vist sig at modvirke de skadelige virkninger af frie radikaler, og er dermed klassificeret som en antioxidant (4). Selvom betændelse er en nødvendig proces i kroppen, er en kronisk en ofte grundlag for flere af vores velfærdssygdomme i dag.

En meta-analyse fra 2017 fandt ud fra gennemgang af ni forskellige studier om coQ10 og inflammation, at coQ10 i høj grad reducerede TNF-α, som er et cytokin, der udskilles af immunsystemet med den funktion at aktivere inflammation i kroppen (7).

I en anden meta-analyse af 17 randomiserede og kontrollerede forsøg blev det fundet, at coQ10-tilskud havde en stærkt reduceret forekomst af inflammatoriske markører (8).


"Som konklusion antyder denne meta-analyse af RCT'er betydelige sænkende virkninger af CoQ10 på CRP, IL-6 og TNF-α." (8).



Effekt på træning

Der er også forskning, der viser præstationsfremmende egenskaber med tilsætning af coQ10. Det er frem for alt en veludført undersøgelse, som jeg gerne vil fremhæve. Studiet undersøgte både den kortsigtede (1 dosis) og langsigtede (14 dage) effekt af coQ10 på anaerob og aerob præstation under træning. I alt 22 trænede individer og 19 utrænede individer blev fordelt tilfældigt og dobbeltblindet i to forskellige grupper, hvor den ene gruppe fik placebo og den anden 100 mg coQ10 to gange dagligt. Grupperne skulle derefter udføre en udholdenhedstest med "knee extensions", en vingate anaerob test på en motionscykel og en max test på et løbebånd, hvor den enkelte skulle vurdere deres udmattelse. Blodprøver og muskelbiopsier blev taget før og efter testene.

Konklusionen var, at både en enkelt dosis og langvarig tilskud af coQ10 forlængede tiden til total udmattelse samt det maksimale iltforbrug (hvilket spiller en rolle i individets VO2max [forfatterens note]). CoQ10 ser således ud til at forbedre både kort- og langsigtede træningseffekter hos både trænede og utrænede personer. (4).


Kræft

Patienter med visse former for kræft har vist sig at have lave blodniveauer af coQ10, hvilket har ført til teorier om, at coQ10-tilskud kan have en sundhedsfremmende effekt på kræftpatienter. Forskning på mennesker, der undersøger dets potentiale som et kræftlægemiddel, er dog indtil videre begrænset. (2).

Det, der kan fastslås, er, at der er stoffer med lignende egenskaber og kemisk struktur, som har vist sig at hæmme kræftvækst. Derudover er coQ10 blevet brugt klinisk til at forhindre tilbagefald af kræft i forbindelse med traditionel behandling på grund af dets styrkende effekt på immunsystemet. CoQ10 har også vist sig at beskytte hjertet under visse kemoterapibehandlinger.

Interessant nok er der også påvist negative effekter i forbindelse med strålebehandling. I et studie på mus, der blev suppleret med coQ10, sås en reduceret effekt af den stråleterapibehandling. Hypotesen er, at de frie radikaler, der dannes af strålingen, og som skal dræbe kræftcellerne, hæmmes af coQ10s antioxidantegenskaber. (2). Sammenfattende er CoQ10 fortsat et interessant emne inden for kræftforskning, frem for alt i kombination med traditionelle behandlinger.


Andre effekter og indvirkning på aldring

Ud over de sundhedseffekter, der er nævnt ovenfor, har det vist sig, at patienter med type 1-diabetes, som får tilskud af coQ10, reducerede deres behov for insulinindsprøjtninger (2). Mayo Clinic beskriver også, at nogle undersøgelser har vist positive effekter hos migrænepatienter, som har en lavere frekvens af deres anfald (1).

Med hensyn til bivirkninger er der ikke rapporteret tilfælde af overdosering til FDA, hvor coQ10 har ført til alvorlig forgiftning. Overforbrug af coQ10 kan dog føre til moderate bivirkninger såsom søvnløshed, diarré, hududslæt, kvalme mv. En vigtig bivirkning er, at stoffet nedsætter effekten på blodfortyndende lægemidler og disse bør derfor undgås, når de bruges sammen. (1).

En sidste interessant refleksion, der er skrevet meget om, er coQ10's indvirkning på aldring. Aldring betyder en reduceret funktion af vores mitokondrier, en reduceret antioxidantaktivitet og et øget oxidativt stress (som fører til skader på vores DNA). Der har derfor været teorier om, at coQ10 med sine sundhedsfremmende egenskaber på vores mitokondrier og antioxidantegenskaber kunne bremse vores aldring. Især da naturlige niveauer af coQ10 har vist sig at falde med alderen. (3).

Skrevet af Simon Häger, ambassadør for Cellexir.

______________________________________________________________________

Kilder

  1. Mayo Clinic, Coenzym Q10. Mayo Clinic. [Online] Mayo Clinic, 10 13, 2017. [Citeret: 06 23, 2019.] https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602.
  2. National Cancer Institute. Coenzym Q10 (PDQ®)-sundhedsprofessionel version. [Online] National Cancer Institute, 04 24, 2019. [Citeret: 06 24, 2019.] https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/coenzyme-q10-pdq?redirect=true .
  3. CoQ10 og aldring. Barcelos, Isabella Peixoto de og Haas, Richard H. San Diego: Biology, 2019. https://www.mdpi.com/2079-7737/8/2/28/pdf.
  4. Effekter af akut og 14-dages coenzym Q10 tilskud på træningspræstation hos både trænede og utrænede personer. Cooke, Matthew et al. 8, sl : J Int Soc Sports Nutr., 2008, bind 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2315638/.
  5. Effekt af coenzym Q10 hos europæere med kronisk hjertesvigt: En undergruppeanalyse af Q-SYMBIO randomiserede dobbeltblindede forsøg. Anne Louise Mortensen, Franklin Rosenfeldt, Krzysztof J. Filipiak,. 2, sl : Cardiology Journal, 2019, bind 26. https://journals.viamedica.pl/cardiology_journal/article/view/62920.
  6. Systematisk gennemgang af effekten af ​​coenzym Q10 ved fysisk træning, hypertension og hjertesvigt. Rosenfeldt F, Hilton D, Pepe S, Krum H. 1-4, sl : Biofactors, 2003, Vol. 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14695924/.
  7. Effekter af coenzym Q10 på markører for inflammation: En systematisk gennemgang og meta-analyse. Zhai, Junya et al. 1, sl : PLoS one, 2017, bind. 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5268485/.
  8. Effekter af coenzym Q10-tilskud på inflammatoriske markører: En systematisk gennemgang og meta-analyse af randomiserede kontrollerede forsøg. L, Fan et al. 32, sl : Pharmacological Research, 2017, Vol. 01. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179205.

Billedkilder

Hjerte: https://unsplash.com/photos/z8_-Fmfz06c
Træning: https://unsplash.com/photos/WvDYdXDzkhs

Publicerad på Uppdaterad på